Sos barbecue

Przepis od:

Iwony Zasuwy z książki "Smakoterapia 3"

Zdjęcie:

z książki "Smakoterapia 3"

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas gotowania:

ok. 20 min

Składniki

 na 450g sosu:

  • 2 jabłka
  • 50g śliwek suszonych (lub wędzonych) bez konserwantów i pestek
  • 100g (4 duże łyżki lub do smaku) passaty pomidorowej, gęstej, dobrej jakości
  • 1-2 łyżeczki (lub wedle gustu) wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 łyżki (lub do smaku) miodu lub ksylitolu (jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie)

Aby otrzymać wersję bardziej „rasową”, dodaj ponadto:

  • min. 5 łyżek octu jabłkowego 5%
  • ½ łyżeczki lub do smaku chili w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka świeżego lubczyku

Przygotowanie

Jabłka pokrój w kostkę i uduś wraz ze śliwkami w minimalnej ilości wody. Dołóż passatę, podduś przez chwilę i zmiksuj na gładko z przyprawami. Do ostudzonego kremu dodaj ocet i chili. Przechowuj w lodówce. Zużyj w 3-5 dni.

Lista zakupów