Stworzone z myślą o naturze

Wywiad z Royem Jongensem, założycielem marki Royal Green

 

Jaki był początek Twojej pracy z żywnością ekologiczną?

W 1999 roku otworzyłem pierwszy rodzinny sklep z żywnością ekologiczną w Hoorn, w Holandii. Od tego czasu zacząłem interesować się miejscem pochodzenia produktów, tym kto je produkuje i czym różnią się między sobą. Szczególną grupę naszego asortymentu stanowiły suplementy diety. Zaciekawiła mnie ogromna ilość oferowanych suplementów, gdzie każda z marek deklarowała naturalność i wysoką jakość. Czytałem etykiety, jedne, drugie i kolejne, z czasem dochodząc do wniosku, że produkty te niewiele różnią się między sobą. Pojechałem do USA, gdzie też szukałem odpowiedzi na pytania: jak powstają witaminy i minerały, które są w sprzedaży?

Niestety producenci suplementów, których odwiedziłem w czasie mojej dziewięciomiesięcznej podróży po Stanach, oferowali swoim klientom syntetyczne suplementy, stworzone w fabrykach farmaceutycznych, a nie przez naturę. A przecież stworzenie naturalnych witamin i minerałów, pochodzących m.in. od roślin, ziół czy alg, jest możliwe! Zmobilizowało mnie to do działania i tak zaczęła się moja przygoda z żywnością i suplementami ekologicznymi, poszukiwaniem najlepszych jakościowo produktów i czerpanie z nich tego, co najlepsze.

Kiedy powstała marka Royal Green?

Royal Green założyłem w 2008 roku. Zaczęło się od ekologicznego oleju kokosowego, który uczynił nas w tym segmencie największą marką w Holandii. Później zaczęliśmy dodawać do naszego asortymentu inne ekologiczne produkty: musli, napój ryżowo-kokosowy, miody z odległych zakątków świata. Równocześnie zaczęliśmy powoli tworzyć ekologiczne witaminy i minerały. Obecnie oferujemy najszerszy asortyment ekologicznych suplementów.

Sama nazwa Roy-All-Green odzwierciedla moją pasję i miłość do natury i wszystkiego co zielone. Propagujemy „lifestylową” zdrową żywność oraz suplementy diety pochodzące z roślin. Chcemy oferować alternatywę dla wszechobecnych syntetycznych witamin i minerałów. Naszą inspiracją jest mądrość i siła płynąca z Matki Natury. Jesteśmy dumni, że możemy oferować pełne spektrum witamin i minerałów tym, którzy ją doceniają.

 

Co wyróżnia suplementy Royal Green?

W Royal Green wykorzystujemy i dostarczamy wszystkie aktywne składniki, jakie zioła i rośliny oferują. Nigdy ich nie standaryzujemy, nie wyizolowujemy pojedynczych składników. Weźmy przykład witaminy C. Witamina C o pełnym spektrum zawarta chociażby w camu camu, amli czy aceroli to nie tylko witamina C, ale także wiele innych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na lepszą przyswajalność i bioaktywność, ale działają w szerszym zakresie na organizm. Witamina C stworzona przez naturę dostarcza setek składników odżywczych, które działają synergicznie. Pełne spektrum substancji roślinnych odżywia ciało, co według mnie jest o wiele cenniejszym źródłem składników odżywczych z lepszym działaniem i wchłanianiem, dlatego nie wymagają one spożywania w dużych dawkach.

Stworzyłeś szeroki asortyment naturalnych, ekologicznych suplementów. Jest to imponujące osiągnięcie, biorąc pod uwagę skomplikowane i innowacyjne formuły kryjące się za produktami Royal Green. Z czego jesteś najbardziej dumny?

Najbardziej jestem dumny z mojego synka Tommiego. Jest on najpiękniejszą kreacją jaką kiedykolwiek mógłbym stworzyć! Natomiast, kiedy patrzę na mój asortyment suplementów, jestem oczywiście dumny ze stworzenia pierwszego w świecie 100% EU certyfikowanego magnezu (z sałaty morskiej), selenu (z czarnej gorczycy), żelaza (z liści curry) i 2 kompleksów multi. Formuły te stworzyłem wraz z dużym zespołem pasjonatów, którzy chcą czynić dobro na tym świecie. Dzielimy razem filozofię pracy w sposób zrównoważony i dostarczanie mądrości płynącej z Matki Natury w jej najczystszej, organicznej postaci. Tworzenie ekologicznych produktów, które naprawdę działają i są dobre dla ludzi, roślin, zwierząt oraz środowiska jest dla mnie spełnieniem i czymś, co po prostu uwielbiam robić. Bardzo jesteśmy dumni, kiedy grono ekspertów docenia nasze starania w dostarczaniu najlepszej jakości produktów i Royal Green zdobywa prestiżowe nagrody. W kategorii suplementy:

  • Royal Green Magnesium zdobył wyróżnienie BeEco 2017 za innowacyjny produkt ekologiczny roku,
  • Multi Gold (Złota Multi Energia & Antystres) – Złoty Medal BeEco 2018 w kategorii suplementy ekologiczne,
  • Green-Lipped Mussel Complex (kompleks wspomagający stawy: liofilizowana zielona małża nowozelandzka w połączeniu z kadzidłowcem i kurkumą) – Złoty Medal BeEco 2018 w kategorii suplementy naturalne.

Za żywność ekologiczną otrzymaliśmy:

  • Royal Green Oatmeal Gold (złota owsianka) – Złoty Medal Natura Food 2017
  • Coconut Blossom Nectar (nektar z kwiatu kokosa) – Złoty Medal Natura Food 2018.

Wśród naszych produktów znajdują się również laureaci prestiżowej nagrody Great Taste Award: olej kokosowy, napój ryżowo-kokosowy oraz nektar z kwiatu kokosa. Tak więc, mamy wiele powodów do dumy. Jest ogromnie wdzięczny wszystkim tym, którzy pomagają nam w naszej misji dostarczania światu ekologicznej żywności i suplementów diety.

Czym według Ciebie się kierować w wyborze dobrej jakości produktu?

Na rynku suplementów działam już od ponad 16 lat. Wszystkim, którzy szukają prawdziwych naturalnych suplementów, radziłbym zawsze uważnie sprawdzać listę składników wymienionych na etykiecie produktu, który zamierzają kupić. Wiele marek twierdzi, że dostarczają naturalne witaminy i minerały, podczas gdy często mija się to z prawdą. Gdy nazwa nie brzmi naturalnie, szanse są duże, że jest to syntetyczny lub wyizolowany składnik stworzony przez firmy farmaceutyczne. Nazwa „ekologiczny” („organiczny”) to słowo chronione i nie może być używane bezpodstawnie. W przeciwieństwie do słowa „naturalne”, które nie ma  żadnej ochrony prawnej. Sprawdzajcie zatem zawsze, czy suplement jest certyfikowany, ekologiczny, bo to daje 100% gwarancji. W Royal Green zawsze wybieramy to, co naturalne. Jeśli jest dostępny składnik w jakości BIO, wybieramy zawsze taki.

Czy ilość miligramów danego składnika zawartych w suplemencie jest ważna?

Wiem, że wiele osób zwraca uwagę na wielkość miligramów, jaka jest dostarczana w jednej tabletce czy kapsułce. Zapewne większość osób myśli, że im więcej miligramów, tym lepszy produkt. Ja patrzę na to zupełnie z innej strony. Według mnie ilość w miligramach czy mikrogramach danego składnika w suplemencie oznacza ile on waży, a nie ile nasz organizm go przyswoi. Istotne jest, aby zwrócić uwagę na form dostarczanej substancji. Bo to właśnie forma użytego składnika decyduje o przyswajalności danej witaminy czy minerału. Możecie spożyć np. 1000 mg wyizolowanego kwasu askorbinowego (witaminy C), ale nie oznacza to, że te 1000 mg zostanie przyswojone.

Które suplementy polecasz na wsparcie systemu odpornościowego w okresie jesienno-zimowym?

Polecam Echinaceę (jeżówka), Żeń-szeń, Spirulinę, CamuCamu, witaminę D oraz grzyby. Wszystkie te składniki znajdziecie w naszych kompleksach multi (Multi Woman, Multi Man, Multi Gold, Mini Caps Multi), CamuCamu i Immun&Energy. Odkryjecie siebie an nowo, pełnych energii, szczęśliwych i silnych!

 

 

Rozmawiała Anna Rajtar

Dietetyk Organic Farma Zdrowia