Świeże daktyle nadziewane słodkim kremem

Przepis od:

Food Porn Vegan Style

Zdjęcie:

Food Porn Vegan Style

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

15 min

Liczba porcji:

10 szt.

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

  • 10 świeżych daktyli
  • 1/4 szklanki melasy z karobu lub syropu daktylowego
  • 1/4 szklanki tahini
  • garść solonych pistacji lub szczypta różowej soli himalajskiej (opcjonalnie)

Przygotowanie

Mieszamy dokładnie syrop daktylowy z tahini trzepaczką. Siekamy pistacje. Daktyle rozkrajamy wzdłuż długiego brzegu, z jednej strony, usuwamy pestki i nadziewamy kremem. Układamy na talerzu, na końcu posypujemy słoną kruszonką pistacjową lub solą. Przechowujemy w lodówce do tygodnia, lub w zamrażarce do 2 miesięcy.

Lista zakupów