Jakie tofu na jakie danie? Ekspert radzi
Jak przyrządzić tofu aby było smaczne i nie straciło wartości odżywczych? Odpowiada Agnieszka Kaniewska, ekspert ds. zdrowego odżywiania Organic Farma Zdrowia.
Tofu może zastępować mięso i ser w wielu potrawach. To „serek” sojowy wytwarzany z mleka sojowego i nigari (to naturalna sól – chlorek magnezu pochodzący z wody morskiej). Tofu zawiera dużo białka, dobrej jakości tłuszcze roślinne oraz wapń. Podobnie jak inne produkty sojowe, tofu bogate jest w izoflawony wywierające dodatni wpływ na przyswajanie wapnia. Łagodzi przykre dolegliwości, np. uderzenia gorąca u kobiet w okresie menopauzy.
Tofu ma szerokie zastosowanie, zwłaszcza w kuchni bezmięsnej. Tofu naturalne po wyjęciu z opakowania wymaga sparzenia we wrzątku i następnie doprawienia w celu nadania mu smaku (ma neutralnym smak).
Jak przyrządzać tofu? To zależy od jego rodzaju:
-tofu świeże tzw. jedwabiste (o konsystencji twarożku), którym można zastępować jogurt i śmietanę;
– tofu twarde, kostki w słonawej zalewie – po wyjęciu z opakowania można przechowywać tydzień w wodzie, którą trzeba codziennie zmieniać,
– marynowane – doskonale zastępuje mięso (smakowo również),
– z ziołami, glonami, pestkami dyni – to świetny substytut nabiału,
– tofu wędzone świetnie nadaje się do zupy grochowej, żurku i różnorodnych zapiekanek. Na bazie tofu można przyrządzić pasty, kotlety i pasztety.