Soczewica czerwona z wieprzowiną
2
Składniki:
- 250 g wieprzowiny pokrojona w kostkę 1,5/1,5 cm (np. wieprzowina bez kości OFZ, opcjonalnie mięso gulaszowe z szynki wieprzowej lub z indyka)
- szklanka czerwonej soczewicy
- średni bakłażan
- papryka czerwona
- papryka zielona
- puszka pomidorów pelatti bez skóry
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 świeża papryczka chilli
- sól
- cukier trzcinowy do smaku
- ½ cytryny
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej rzepakowy do smażenia
- 4 goździki
- szczypta cynamonu
- 1 ziarenko kardamonu
- szczypta kurkumy
- kmin rzymski mielony
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- kolendra mielona (lub świeża dymka)
Wykonanie
Soczewice gotujemy 20-30 minut aż zmięknie i odcedzamy na sitku. Następnie
podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę. Dodajemy goździki, kurkumę, kardamon, cynamon, kmin i mieszamy 3 min. Wrzucamy mięso, warzywa, posiekane chilli i dusimy 5 min. Dodajemy soczewice oraz pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem trzcinowym. Serwujemy w miseczkach, posypujemy kolendrą. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.
Podobne artykuły