Żółty pasztet
2
Zamiast tradycyjnego pasztetu warto się skusić i spróbować tego z naszego przepisu na bazie kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- ¾ szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej
- 1 cebula
- 5 szklanek wody
- Pęczek zielonej pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- Majeranek
- kminek
- tymianek
- sól
- Sos sojowy shoyu
- Sezam do posypania
- Otręby pszenne
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kaszę jaglaną i lekko podprażyć. Następnie zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut. Dodać soczewicę i gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić sosem sojowym, czosnkiem, solą i ziołami. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami, posypać sezamem. Piec 35 minut w 180 st. C.
Podobne artykuły