Żurek BIO na Wielkanoc

Pyszny żurek na wielkanocny stół

Przepis od:

GoOrganic

Zdjęcie:

GoOrganic

Czas przygotowania:

40 min

Czas gotowania:

25-30 min

Liczba porcji:

4

Rodzaj diety:

Klasyczna

Składniki

Składniki:

butelka żurku Vitapol
biała kiełbasa
4-5 szt.  liści laurowych 

6-8 ziarnek ziela angielskiego 
 6-8 ziarnek pieprzu czarnego 
150 g śmietany 18% bio Organic Farma Zdrowia
 2-3 duże ząbki czosnku
 majeranek
 2-3 szt. ziemniaków
 2- 3 łyżki chrzanu do zupy Vitapol

 jajka ekologiczne z Organic Farma Zdrowia 

Przygotowanie

1.  Białą kiełbasę zalej wodą i dodaj  liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.

2. Pod przykryciem gotuj około 20-30 min.

3. Ugotowaną kiełbasę wyjmij.

4. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj tak, by się nie rozgotowały i zachowały kształt kostki (sprawdzać widelcem).

4. Nie trać czasu. Obrany czosnek przepuść przez praskę, a śmietanę ¾ pudełka 200 g lekko rozprowadź z niewielką ilością zimnej wody.

5. Do wywaru wlej bardzo dokładnie wybełtany żur, tak by osad na dnie butelki wymieszał się z całą jej zawartością. Zagotuj.

6. Następnie dodaj roztarty czosnek i śmietanę ciągle mieszając, zagotuj. Na koniec dodaj 2-3 łyżeczki chrzanu oraz ugotowane na twardo jajka ekologiczne.

Opis

Żurek z ekologicznych dodatków jest sycącą potrawą wielkanocną, która szybko i smacznie zaspokoi nasz apetyt. Co więcej, dzięki użyciu produktów BIO łatwo wyczujemy różnicę w smaku- na przykład jajka nie pachną rybami, a warzywa BIO mają więcej pożądanych składników niż ich przemysłowe podróbki.

Lista zakupów-staramy się jak możemy, ale dostępność zależy od rolników i pory roku