
Przepis od:
Food Porn Vegan Style
Zdjęcie:
j.w.
Czas przygotowania:
ok. 20 min
Czas pieczenia:
ok. 35 min
Liczba porcji:
10-12 szt.
Rodzaj diety:
Wegańska
Składniki
SUCHE:
- 180 g mąki owsianej * (ok. 1+3/4 szklanki), mogą być zmielone płatki owsiane
- 180 g skrobi/mąki ziemniaczanej (ok. 1 szklanka)
- 60 g karobu w proszku (ok. 6 płaskich łyżek)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
MOKRE:
- 1 szklanka wody lub rzadkiego napoju roślinnego (250 ml)
- 150 ml melasy z karobu (ok. 1/2 szklanki)
- 3 łyżki oleju (rozpuszczonego kokosowego lub zwykłego) ok. 20 ml
SKŁADNIKI NA SŁODKI KREM:
- 1/2 szklanki melasy z karobu
- 1/2 szklanki tahini
SKŁADNIKI NA KOLOROWĄ POSYPKĘ:
- suszona morwa
- suszone jagody goji
- nasiona sezamu
- posiekane ziarna kakaowca
- posiekane pestki dyni
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik na 180°C.
Przygotowujemy dwie średnie miski i wszystkie składniki na babeczki.
W jednej misce mieszamy dokładnie składniki mokre, a do drugiej przesiewamy wszystkie suche.
Wlewamy mokre do suchych i energicznie mieszamy całość trzepaczką.
Masę przelewamy od razu do foremek na 3/4 wysokości.
Najlepsze do tego wypieku są foremki silikonowe, bo do papierowych czasem się za bardzo przyklejają.
Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 35 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewamy kremem, który wykonujemy mieszając dokładnie melasę z tahini.
Babeczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu do 5 dni.