Babeczki karobowo-cynamonowe ze słodkim kremem i kolorową posypką (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru rafinowanego)

Przepis od:

Food Porn Vegan Style

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas pieczenia:

ok. 35 min

Liczba porcji:

10-12 szt.

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki

SUCHE:

  • 180 g mąki owsianej * (ok. 1+3/4 szklanki), mogą być zmielone płatki owsiane
  • 180 g skrobi/mąki ziemniaczanej (ok. 1 szklanka)
  • 60 g karobu w proszku (ok. 6 płaskich łyżek)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

MOKRE:

  • 1 szklanka wody lub rzadkiego napoju roślinnego (250 ml)
  • 150 ml melasy z karobu (ok. 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki oleju (rozpuszczonego kokosowego lub zwykłego) ok. 20 ml

SKŁADNIKI NA SŁODKI KREM:

  • 1/2 szklanki melasy z karobu
  • 1/2 szklanki tahini

SKŁADNIKI NA KOLOROWĄ POSYPKĘ:

  • suszona morwa
  • suszone jagody goji
  • nasiona sezamu
  • posiekane ziarna kakaowca
  • posiekane pestki dyni

Przygotowanie

Nastawiamy piekarnik na 180°C.

Przygotowujemy dwie średnie miski i wszystkie składniki na babeczki.

W jednej misce mieszamy dokładnie składniki mokre, a do drugiej przesiewamy wszystkie suche.

Wlewamy mokre do suchych i energicznie mieszamy całość trzepaczką.

Masę przelewamy od razu do foremek na 3/4 wysokości.

Najlepsze do tego wypieku są foremki silikonowe, bo do papierowych czasem się za bardzo przyklejają.

Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 35 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewamy kremem, który wykonujemy mieszając dokładnie melasę z tahini. 

Babeczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu do 5 dni.

 

Lista zakupów