Babka drożdżowa (trzygodzinna)

Przepis od:

Agnieszki Maciąg z książki „SMAK MIŁOŚCI”

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 4 godz.

Czas pieczenia:

ok. 60 min

Składniki (na 2 duże babki)

  • 100 g świeżych drożdży (3 opakowania drożdży suszonych)
  • 1 szklanka cukru
  • 8 żółtek z jajek od „szczęśliwych” kur
  • 1 i ½ szklanki lekko ciepłego mleka
  • 200 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek rumu
  • skórka otarta z 1 dobrze wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • garść rodzynek
  • szczypta soli morskiej
    lukier:
  • ½ kg cukru pudru
  •  sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka starta z sparzonej
    pomarańczy
  • skórka kandyzowana do ozdoby

Przygotowanie

Cukier i żółtka wymieszaj na kogel-mogel. Masło rozpuść w ciepłym mleku. W dużej misce drożdże zalej mlekiem z masłem, dodaj wszystkie składniki i bez mieszania
przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut, żeby urosło.
Następnie przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20–30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 °C i piecz przez mniej więcej
1 godzinę.
Teraz czas na lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj. Każda cytryna ma inną wielkość, więc należy dodać taką ilość soku, by otrzymać
lukier dosyć gęsty, jednak taki w konsystencji, by ładnie rozprowadził się po cieście. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Gdy babki
będą upieczone i trochę przestygną, możesz je polukrować.

Lista zakupów