Babka zebra z dynią i cukinią

Przepis od:

"Free słodkości bez glutenu, mleka, jajek i cukru" Rossella Venezia i Gabila Gerardi

Zdjęcie:

"Free słodkości bez glutenu, mleka, jajek i cukru" Rossella Venezia i Gabila Gerardi

Czas przygotowania:

ok. 40 min + pieczenie dyni

Czas pieczenia:

45 min

Składniki

  • 220 g dyni Hokkaido (albo innej o zwartej i suchej konsystencji) ugotowanej na parze (około 250 g już oczyszczonej, około 350 ze skórką)
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 80 ml napoju migdałowego
  • 125 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • masło roślinne do wysmarowania formy

Do ciasta czekoladowego z cukinią:

  • 220 g młodych i miękkich cukinii
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 100 ml napoju migdałowego
  • 125 g naturalnego jogurtu sojowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
  • 50 g kakao
  • 50 g migdałów
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia

Przygotowanie

Do ciasta z dynią przesiać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować dynię, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i wsypać połączone uprzednio składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Do ciasta czekoladowego przesiać mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować oczyszczone i pokrojone cukinie, cukier, olej i migdały, aby uzyskać jednolitą masę. Przełożyć do miski i wsypać składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Oba ciasta powinny mieć jednakową gęstość: jeśli potrzeba któreś rozrzedzić, można dodać napój roślinny.

Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wlewać ciasto: zaczynać od jednej strony, wylewając część ciasta z dynią na spód, na środku wylać tyle samo ciasta z kakao i tak naprzemiennie wylewać do skończenia składników (jeśli będzie się postępować właściwie, trzeba będzie obracać formę, aby dobrze rozłożyć dwubarwne masy). Piec przez 45 minut (aby dobrze upiec, należy sprawdzać patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu wystudzić i dopiero wtedy podawać.

Lista zakupów