Barszcz czerwony

Przepis od:

Grzegorza Łapanowskiego

Zdjęcie:

Agnieszka Sochal

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Czas gotowania:

35-40 min + kilkanaście minut po godzinnym odstawieniu

Składniki

  • 500 ml domowego zakwasu buraczanego
  • 500 g buraków z zakwasu
  • 1 l wody
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziaren pieprzu
  • 1/2 selera korzeniowy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • goździk, cynamon, anyż, jałowiec
  • 6-8 kapeluszy suszonych grzybów 

Przygotowanie

Na palniku opalamy cebulę. Wszystkie warzywa umyć i obrać. Jabłko umyć i pokroić na 4 części.  Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa i owoce i wlewamy ok. 1 l wody i dodajemy do niego opaloną cebulę,  ząbek czosnku oraz suszone grzyby.  Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy ok.35-40 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy. Gotowy bulion odcedzamy. Zagotowujemy go i po kilku minutach dodajemy ocet.  Zestawiamy z ognia i dodajemy zakwas i buraczki z zakwasu, odstawiamy na 1 h. Po tym czasie barszcz gotujemy przez kilkanaście minut na małym ogniu. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Barszcz podajemy z domowymi uszkami. 

 

Lista zakupów