Bigos wegański

Przepis od:

Anety i Jana Kuroniów

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas gotowania:

min. 3 godz.

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki

• 1 kg kapusty kiszonej
• 2 kg kapusty białej
• 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 cebule pokrojone w kostkę
• 8 liści laurowych
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
• 50 g suszonych śliwek
• 50 g suszonej żurawiny
• 100 ml ginu lub jałowcówki
• 1 płaska łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie

Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody).
Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę,
i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu
minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.

Porada: zwróć uwagę podczas zakupów, aby kupić kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Różnica smakowa jest istotna

Lista zakupów