Chlebek oliwny z suszonymi pomidorami

Przepis z książki:

„Jajo. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej.” Kasi i Zosi Pilitowskich

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas pieczenia:

45 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

  • 100 g żółtego sera typu gouda
  • 100 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego tymianku

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 210oC. Blaszkę 12×20 cm wysmaruj oliwą i wstaw do lodówki. Ser pokrój w kostkę, a pomidory na większe kawałki. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki zrób dołek, wbij do niego jajka i wymieszaj, dodając wino i oliwę. Wyrabiaj do otrzymania gładkiego ciasta. Dodaj ser, pomidory, bazylię i tymianek. Ponownie wymieszaj i przełóż do formy. Piecz 45 minut. Podawaj jako przystawkę lub przegryzkę do wina.

Lista zakupów