Chlebek wdzięczności

Przepis od:

Agnieszki Maciąg z książki "Smak wiecznej młodości"

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 15 min

Czas pieczenia:

ok. 30/35 min

Składniki na 1 bochenek

• 1 szklanka mąki gryczanej
• 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
• 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
• 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
• 2 łyżki pestek słonecznika
• 1 łyżka nasion czarnuszki
• 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
• 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka ksylitolu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
• olej do wysmarowania
• foremki do pieczenia
• opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C.
Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na
kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą.
Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.

Lista zakupów