
Pyszne ciasto marchewkowe
Przepis od:
Bio Planete
Zdjęcie:
Janine Funke
Czas przygotowania:
50 min
Czas gotowania:
15-20 min
Rodzaj diety:
Wegetariański Porcja: dla 1 osoby
Składniki
Składniki na ciasto:
- 120g mąki
- 50g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 ml soku z marchwi
- 1 łyżeczka ekologicznego oleju kokosowego
Składniki na krem:
- 100g serka twarogowego
- 1 łyżeczka ekologicznego oleju lnianego
- 10g miodu
- 20g rodzynek
Przygotowanie
Przygotowanie spodu:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugiej misce połącz jajko, sok z marchwi i roztopiony olej kokosowy. Do płynnej mieszanki dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto równomiernie rozprowadź w formie. Piecz przez 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie kremu:
Ubij serek na gładką masę, dodaj olej lniany, miód i wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki.
Ciasto rozkrój poziomo na trzy warstwy. Równomiernie rozprowadź krem na poszczególnych warstwach i z powrotem ułóż je jedną na drugiej.
Opis
Szybkie i proste ciasto, które skradnie niejedno podniebienie.