Eko bez wyrzeczeń. 10 prostych wskazówek, jak zadbać o środowisko

Czasem słyszy się opinie, że nie ma sensu starać się być bardziej proekologicznym, bo to trudne i niczego nie zmieni. Troskę o przyszłość planety zostawiamy w rękach organizacji ekologicznych. I choć z jednej strony narzekamy na degradację środowiska naturalnego, z drugiej nawet nie zastanawiamy się, co możemy zmienić w swoim życiu, by świat, który pozostawimy po sobie przyszłym pokoleniom, był w jak najmniejszym stopniu zniszczony i zanieczyszczony.

Co możemy zrobić, żeby nie powiększać naszego długu ekologicznego względem Ziemi? Oto dziesięć prostych sposobów postępowania, do których naśladowania wszystkich gorąco zachęcamy:

1. SEGREGUJ ODPADY – czy wiesz, że śmieci segreguje tylko 60% Polaków? Z raportu firmy Kantar TNS wynika, że niemal połowa z nas, chociaż zna zasady segregacji odpadów, nie wdraża ich w życie. Dla porównania w Szwecji, która jest jednym ze światowych liderów recyclingu, zaledwie 1% odpadów trafia na wysypiska śmieci. Cała reszta jest na rożne sposoby ponownie przetwarzana 2. Bierzmy zatem przykład z najlepszych.

2. POWIEDZ „NIE” FOLIÓWKOM – torebeczki foliowe, plastikowe woreczki, jednorazowe torby na zakupy to zmora współczesnych czasów. Przeciętny Polak zużywa w ciągu roku 490 foliówek, przeciętny Duńczyk – 4 3. Zanim bezmyślnie sięgniesz w sklepie po kolejne foliowe torebeczki, do których włożysz jedną paprykę czy ogórka, zastanów się, czy to rzeczywiście konieczne.

3. KUPUJ PRODUKTY Z DRUGIEJ RĘKI – nowe rzeczy cieszą, ale nie zawsze musimy kupować je w sklepie. Część z nich z powodzeniem możemy od kogoś odkupić. Potrzebujesz przykładu? Rowerek dla dziecka, na którym pojeździ w najlepszym wypadku dwa lata, nie musi być nowy. Kołyska dla niemowlaka – również. Podobnie sprawa wygląda ze sprzętem AGD, zabawkami czy elementami wystroju wnętrz. Zanim zrobisz zakupy, zastanów się, czy rzecz, której potrzebujesz, rzeczywiście musi być nowa. Jeśli nie – proekologiczną postawę połączysz z oszczędnością pieniędzy.

4. STAWIAJ NA JAKOŚĆ, A NIE ILOŚĆ – projektanci mody, sklepy z ubraniami, butami i dodatkami przekonują nas, że garderobę powinniśmy wymieniać cztery razy w roku. To obłęd! Kupowanie dwudziestej pary spodni, która od poprzednich rożni się odcieniem, nie dość, że jest niepotrzebne, to niszczy środowisko naturalne. Coraz więcej mówi się o tym, że barwniki używane do produkcji ubrań mają niezwykle negatywny wpływ na przyrodę. Wybierajmy więc rzeczy uniwersalne i dobre jakościowo, które posłużą nam dłużej niż jeden sezon. A jeśli w czymś nie będziesz chodzić – oddaj osobie, która tego potrzebuje. Rozglądaj się za ekologicznymi materiałami, interesuj się tym, co kupujesz, wspieraj zakupami tych, którzy produkują z myślą o środowisku.

5. NIE PIJ KAWY W KAPSUŁKACH – choć duże koncerny opracowały programy, dzięki którym klienci mogą zwrócić zużyte kapsułki do producenta, w rzeczywistości mało kto bierze w nich udział. W większości przypadków aluminium, wykorzystywane do ich produkcji, nie jest poddawane recyclingowi, a zużyte kapsułki lądują w koszu na śmieci. My polecamy kawę z upraw BIO. Ma nie tylko doskonały smak, ale jest dużo bardziej przyjazna dla środowiska.

6. OSZCZĘDZAJ WODĘ – wodę z mycia owoców i warzyw oraz deszczówkę warto wykorzystać do podlewania kwiatów. Zmywarkę i pralkę przestawić na tryb eko. Uszczelnienie kranów w domu to kolejne rozwiązanie, które pomoże nam w zaoszczędzeniu wody.

7. CHEMICZNE ŚRODKI CZYSTOŚCI ZASTĄP TYMI POCHODZENIA NATURALNEGO – w sklepach bez trudu znajdziemy ekologiczne odpowiedniki powszechnie stosowanych środków czystości. Są one polecane szczególnie tym, którzy mają w domu alergików. Część środków możesz wykonać samodzielnie ze składników, które znajdziesz w kuchennej szafce, jak ocet, sok z cytryny czy soda oczyszczona. Sprawdzonych i godnych polecenia inspiracji warto szukać w Internecie.

8. NIE MARNUJ JEDZENIA – na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (www.jemyeko.com) znajdziesz 10 prostych patentów, które pozwolą Ci nie marnować żywności. Zainspiruj się nimi – skorzysta na tym nie tylko środowisko naturalne, ale także Twój portfel.

9. KUPUJ CERTYFIKOWANĄ ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ – już sama nazwa wskazuje jej walory – żywność ekologiczna jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla środowiska naturalnego, a do tego korzystniejsza dla naszego zdrowia niż konwencjonalna. Do jej produkcji nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin czy antybiotyków, a samo rolnictwo ekologiczne wykorzystuje siły natury. Kupując żywność eko, przyczyniasz się do ochrony naszej planety. Wybierając produkty BIO, kupuj tylko te z certyfikatem.

10. KORZYSTAJ Z KRÓTKICH ŁAŃCUCHÓW DOSTAW ŻYWNOŚCI – dlaczego to takie ważne? Kupując żywność od lokalnych producentów nie tylko postępujesz zgodnie z zaleceniami lekarzy i dietetyków, którzy rekomendują, żeby jeść to, co rośnie tu i teraz w Twojej okolicy, ale także niwelujesz ilość tzw. żywnościokilometrów, czyli ograniczasz odległości, jakie musi przebyć jedzenie, by trafić na Twój talerz. Transport lądowy generuje emisję CO2, a ten negatywnie wpływa na środowisko naturalne, doprowadzając do zmian klimatycznych. Więcej informacji o żywności ekologicznej znajdziesz na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – www.jemyeko.com. Izba zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.

  1. Dane z www.wirtualnemedia.pl/artykul/znajomosc-zasad-segregacji-odpadow-przez-polakow-raport [3.07.2020 r.].
  2. Dane z www.spcc.pl/node/15758 [3.07.2020 r.].
  3. Dane z https://www.wysokieobcasy.pl/Instytut/7,163393,24453730,polak-rocznie-zuzywa-srednio-490-foliowek-dunczyk-i-fin-cztery.html [3.07.2020 r.].

 

Krystyna Radkowska

Prezes Polskiej Izby

Żywności Ekologicznej