Ferment w orzechach

Wraz ze wzrostem świadomości coraz popularniejsze stają się idee weganizmu i zalety prozdrowotne diety roślinnej. Prostota składu to jeden z wyróżników żywności służącej zdrowiu. W produktach Casa Del Fermentino znajdziemy jedynie fermentowane orzechy i nasiona oleiste, wodę i sól – krócej już się nie da. Pośród mnogości na rynku wysokoprzetworzonych produktów o znikomej wartości odżywczej takie produkty są bardzo cenną propozycją.

Wywiad z Marco Casadei

 Jak powstała marka Casa del Fermentino?

Projekt Fermentino rozpoczął się 5 lat temu, kiedy odkryliśmy, że fermentując orzechy, możemy stworzyć wyjątkowy i niezwykły produkt. Widzieliśmy, że półki z żywnością roślinną były już wypełnione wieloma produktami, ale większość z nich nie była tak naprawdę zdrowa i z czystym, krótkim składem. W rzeczywistości większość produktów roślinnych dostępnych na rynku w zasadzie naśladuje żywność pochodzenia zwierzęcego. Po 2 latach testów na Uniwersytecie Bolońskim i u włoskiej szefowej kuchni Danieli Cicioni byliśmy gotowi do wprowadzenia na rynek pierwszego Fermentino, który nazwaliśmy właśnie – Cicioni.

Jakie wartości wyróżniają firmę na rynku włoskim?

Jesteśmy uważani za najbardziej innowacyjną firmę na rynku włoskim i mamy 40-letnie doświadczenie w branży orzechów i bakalii. W 2019 roku uzyskaliśmy certyfikat B-Corp. Nasza firma ciężko pracuje, aby być kojarzoną ze zdrową i zrównoważoną żywnością. Stawiamy zdrowie, planetę i szacunek dla ludzi w centrum wszystkiego, co robimy.

Od wieków umiemy fermentować mleko i wytwarzać tą metodą dużo produktów nabiałowych. A jak fermentuje się orzechy?

Fermentacja orzechów jest bardzo podobna do fermentacji mleka. Proces jest prawie taki sam, ponieważ fermentacja jest starożytnym i naturalnym procesem, który zawsze ma w sobie coś magicznego. Zasadniczo dodając kultury do orzechów, tworzysz sfermentowaną pastę, która może dojrzewać i być traktowana jak ser.

Jakie są zalety produktów fermentowanych?

Proces fermentacji jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności, która była sposobem przechowywania jej przed wynalezieniem lodówek i zamrażarek. Jego użycie sięga okresu neolitu. Najbardziej interesującymi, powszechnymi i dobrze znanymi czynnikami fermentacyjnymi są bakterie kwasu mlekowego, ponieważ wytwarzają kwas mlekowy, który pomaga przekształcić pH żywności w kierunku kwaśnego, co zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych. Główne zalety fermentacji to:

  1. przekształcenie cukrów i innych węglowodanów w konserwujące kwasy organiczne,
  2. poprawa strawności pokarmów dzięki bakteriom rozkładającym niestrawne składniki, takie jak błonnik,
  3. wzbogacenie produktów spożywczych w proteiny, niezbędne aminokwasy, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne i witaminy,
  4. regularne spożywanie fermentowanej żywności ma pozytywny wpływ na skład i różnorodność mikroflory jelitowej, a więc i naszą odporność.

Orzechy, nasiona to bardzo cenny składnik naszej diety. Czy tylko weganie i wegetarianie są odbiorcami produktów Casa Del Fermentino?

Wśród naszych konsumentów jest wielu wegan i wegetarian, ale odkryliśmy, że mamy także wielu odbiorców „wszystkożernych”, którzy są całkowicie zakochani w tych nowych produktach. Fermentino to nowa kategoria żywności, idealna dla konsumentów, którzy pragną ograniczyć spożycie białek zwierzęcych poprzez wprowadzenie do swojej diety smacznej i odżywczej fermentowanej żywności.

Jak jest wizja rozwoju firmy?

„Chcemy pomagać ludziom w prowadzeniu zdrowego trybu życia, bliżej natury, poprzez ofertę suszonych owoców i orzechów oraz promowanie sposobów na dobre samopoczucie zarówno fizyczne, jak i duchowe”. Taka jest nasza wizja i wszystkie produkty, które wprowadzimy na rynek, muszą być zgodne z tą ideą. Fermentino to niezwykły produkt i pracujemy nad tym, aby dać możliwość poznania go największej liczbie osób, nie tylko wśród odbiorców produktów ekologicznych.

 

rozmawiała

Anna Rajtar

Dietetyk Organic Farma Zdrowia