Karp w płatkach migdałowych

Przepis od:

Dietetyka Organic Farma Zdrowia

Zdjęcie:

bank zdjęć

Czas przygotowania:

kilkanaście minut + 2-3 godziny w lodówce

Czas pieczenia:

ok. 15 min

Składniki

  • ok. 1 kg karpia
  • sok z cytryn
  • masło kalrowane
  • ok. 200g płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • mały kawałek startego korzenia imbiru
  • sól morska

Przygotowanie

Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem. Przygotowane marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C.

Zapiekać ok. 15 minut.

Lista zakupów