Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

Przepis od:

Anety i Jana Kuroniów

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Czas gotowania:

ok. 20 / 30 min

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki

CIASTO:
• 500 g mąki pszennej
• 215 ml bardzo gorącej wody
• 40 ml oleju
• ½ łyżeczki soli

BARSZCZ CZERWONY:
• 1 litr bulionu warzywnego
• 1 litr zakwasu buraczanego
• 2 łyżki majeranku
• sól, pieprz
• ew. cukier lub sok z cytryny

FARSZ:
• 2 łyżki oleju
• 2 szklanki czerwonej soczewicy
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki cząbru
• 1 łyżka pieprzu ziołowego
• 1 łyżka papryki wędzonej
• 2/3 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 1–2 minuty. Dopraw cząbrem, papryką oraz pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z soczewicą i dopraw solą oraz pieprzem. Farsz powinien być dość wyraźny w smaku.

Połącz składniki do ciasta i zagnieć. Kawałki ciasta wałkuj na pożądaną grubość (3–4 mm). Wykrawaj szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta. Na środku
układaj kulki z farszu. Zawijaj elegancko w kołduny (uszka).

Przygotuj barszcz: bulion gotuj na małym ogniu z dodatkiem majeranku 20–30 minut. Dolej zakwas i doprowadź do tzw. migotania (ok. 80 stopni Celsjusza). Przecedź
i dopraw wedle uznania – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem.

Porada: Barszcz możesz przygotować na własnym zakwasie, w tym celu w sporym naczyniu z kamionki lub szkła ułóż pokrojone w plastry buraki z czosnkiem i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz). Zalej osoloną wodą (1 łyżka na litr), wstaw w ciemne miejsce i obciąż od góry np. wyparzonym kamieniem,
tak aby nic nie wystawało ponad poziom płynu. Po 10 dniach zakwas będzie gotowy

Lista zakupów