Krem czekoladowy z aquafaby

Przepis od:

Anety i Jana Kuroniów

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas chłodzenia:

90 - 120 min

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki

• 120 ml schłodzonej aquafaby (płyn z ugotowanej ciecierzycy)
• 4 łyżki syropu z agawy lub 3 łyżki syropu klonowego
• 100 g wegańskiej czekolady
• ziarna z ½ laski wanilii
• szczypta soli

Przygotowanie

Wlej aquafabę do miski i ubijaj mikserem przez kilka minut (czasami nawet do 8 minut). Dodaj syrop z agawy i używając silikonowej łopatki, delikatnie wmieszaj
go w pianę. Czekoladę połam na kawałki, umieść w misce i roztop ją w kąpieli wodnej. Następnie odstaw ją na chwilę, aby odrobinę wystygła. Dodaj 1/5 aquafaby do czekolady i rozmieszaj. Następnie wlej masę do reszty aquafaby i bardzo delikatnie i powoli wmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozlej
mus czekoladowy do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 90 minut (najlepiej ok. 2 godzin).
Serwuj z owocami – najbardziej lubię taki mus z malinami.

Porada:
Kąpiel wodna – wlej do rondla ok. 2 cm wody. Umieść miskę na rondlu tak, by dnem nie dotykała wody w garnku. Podgrzewaj wodę, cały czas trzymając miskę na rondlu.
Mieszaj intensywnie czekoladę. Doprowadź do rozpuszczenia i od razu zdejmij z garnka.

Lista zakupów