Kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem

Przepis od:

Misa Mocy

Zdjęcie:

Misa Mocy

Czas przygotowania:

ok. 25 min

Czas pieczenia:

30 min spód + 40 min całość

Składniki

  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 140 g oleju kokosowego
  • 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru
  • ok. 150 ml napoju roślinnego (należy dodawać stopniowo, im mniej napoju, tym ciasto bardziej kruche)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki ksylitolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru
  • 10 łodyg rabarbaru
  • puder z ksylitolu do posypana

Przygotowanie

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto (może być lejące).
  2. Napój dodajemy stopniowo,  aż ciasto się sklei i nie będzie bardzo twarde. Odkrawamy pół ciasta i wkładamy do lodówki.
  3. Drugą połowę wykładamy na blaszkę (średnica ok. 23 cm) i dokładnie oblepiamy nim dno, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°
  4. Rabarbar  myjemy, kroimy na kawałki grubości ok. 1-1,5 cm, mieszamy z ksylitolem oraz mąką kukurydzianą  i układamy na podpieczonym spodzie. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy na rabarbar . Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu.

Lista zakupów