Kulki wiecznej młodości z moringą

Przepis od:

Agnieszki Maciąg z książki "Smak wiecznej młodości"

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 15 min

Czas chłodzenia:

15 min

Liczba porcji:

dla 3 - 4 osób

Składniki

• 100 g suszonych śliwek
• 100 g pestek słonecznika
• 50 g pasty tahini
• 4 łyżki jasnego miodu
• 2 łyżki kakao lub karobu
• 1 łyżka nasion siemienia lnianego
• 1 łyżka nasion chia
• 1 łyżeczka sproszkowanej moringi
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
• 1–2 łyżeczki oleju kokosowego
• 1 łyżka skórki otartej z ekologicznej pomarańczy
• do obtoczenia kulek: surowe kakao lub sezam

Przygotowanie

Suszone śliwki umyj i namaczaj przez kilka minut, aby zmiękły, a następnie dokładnie je osusz. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Dłońmi formuj niewielkie kulki. Jeśli okażą się zbyt suche, dodaj trochę więcej oleju kokosowego. Każdą z kulek obtocz w kakao lub sezamie. Przed podaniem możesz wstawić je na 15 minut do lodówki.
Smacznego i na zdrowie!

Opis

Podbiły serca czytelniczek mojego bloga, przygotowałam więc alternatywną wersję – z cudowną moringą. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych,
mikroelementów i antyoksydantów, przez co wydają się stworzone dla dojrzałych kobiet. Pamiętaj tylko, aby podzielić się z przyjaciółkami i rodziną. Sama jedz nie
więcej niż jedną kulkę dziennie.

Lista zakupów