
Przepis z książki:
„Jajo. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej.” Kasi i Zosi Pilitowskich
Zdjęcie:
j.w.
Czas przygotowania:
ok. 20 min
Rodzaj diety:
Wegetariański
Składniki
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 250 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Przygotuj niedużą miskę. Postaw ją na wilgotnej ściereczce, dzięki temu nie będzie się przesuwać. Wlej do niej żółtka, dodaj musztardę, sól i pieprz. Ubijaj trzepaczką lub mikserem, powoli wlewając cieniutką strużką olej. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, nie przerywając ubijania, wlewaj pozostały olej grubszą strużką. Gdy olej całkowicie się wchłonie, roztrzepuj majonez jeszcze przez pół minuty, aż stanie się aksamitny i błyszczący. Na koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj, ewentualnie dosól, jeśli to konieczne.