Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

Przepis od:

Katarzyny Gubały z książki "Wege energia"

Zdjęcie:

z książki "Wege energia" Katarzyny Gubały

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas gotowania:

ok. 15 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki (2 porcje)

  • 125 g (½ paczki) makaronu z grochu lub z soczewicy, ciecierzycy, ryżu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 garść nerkowców
  • 50 g wegańskiego twardego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 czerwony grejpfrut

Przygotowanie

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.

Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowymi kawałkami grejpfruta.

Opis

1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu

Lista zakupów