Mazurek chałwowo-porzeczkowy

Przepis od:

Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą” dostępne na stronie https://misamocy.pl/sklep/

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 25 min

Czas chłodzenia:

min. 8 godz.

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki (średnica blaszki 25cm)

• 200 g mąki gryczanej jasnej lub 150 g mąki owsianej bezglutenowej + 50 g mąki kukurydzianej
• 50 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 50 g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
• 70 g syropu z agawy lub klonowego
• 70 g dowolnego oleju, na przykład słonecznikowego
• puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
• 2 łyżeczki ksylitolu
• 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
• woda (opcjonalnie)

Przygotowanie

Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50 g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk
ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki
do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki.
Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

Lista zakupów