Mazurek kokosowy

Przepis z książki:

"Pyszna książka kulinarna” Beaty Pawlikowskiej

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 35 min

Czas pieczenia:

45 min

Składniki

  • 7 łyżek kaszy jaglanej
  • ćwierć dużego słodkiego, soczystego jabłka
  • 1 marchewka
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • niecała szklanka ciemnych rodzynek
  • 5 suszonych fig
  • 5 suszonych daktyli
  • 2 garści nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżki razowej mąki żytniej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Do garnka wlej ok. dwie szklanki gorącej wody. Dodaj opłukaną kaszę jaglaną i ćwierć łyżeczki dobrej, nierafinowanej soli. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę.

W misce wymieszaj: sok z pomarańczy, jabłko starte na grubej tarce ze skórką, marchewkę startą na drobnej tarce, rodzynki, figi i daktyle pokrojone w paseczki, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, kurkumę. Dodaj gorącą kaszę, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę gryczaną, jaglaną i żytnią, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij gorące ciasto z piekarnika i posyp je na wierzchu czekoladą posiekaną nożem na wiórki. Kiedy ostygnie, pokrój na kawałki i udekoruj wiórkami kokosowymi.