
Wielkanocna pascha
Przepis od:
"Slow Life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój"
Zdjęcie:
"Slow Life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój"
Czas przygotowania:
20 min
Czas chłodzenia:
min. 12 godzin
Składniki
Farsz:
- 2 l mleka 3,2%
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 8 jajek
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 cytryny
- 1 szklanka dodatków owocowych (kandyzowane skórki pomarańczy, suszone morele, rodzynki sułtańskie lub inne)
Przygotowanie
Mleko ze śmietaną i jajkami dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozwarstwienia się serwatki i powstania “sera”. Osobno ucieramy kostkę masła z cukrem i sokiem z dwóch cytryn oraz ekstraktem z wanilii. Do utartej masy małymi porcjami dodajemy odcedzony “ser”, cały czas delikatnie mieszając. Wrzucamy owocowe dodatki i mieszamy. Miseczkę wykładamy białą, koronkową serwetką, przekładamy na nią masę i schładzamy co najmniej 12 godzin. Następnie przewracamy miseczkę i delikatnie zdejmujemy serwetkę, aby zachować jej wzór.