Pasta z pieczonego kalafiora z warzywami

Przepis od:

Misa Mocy

Zdjęcie:

Misa Mocy

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas pieczenia:

ok. 30 min + 1-20 min pozostałe warzywa

Liczba porcji:

2

Rodzaj diety:

Wegański

Składniki

• 200 g kalafiora
• 4 duże ziemniaki
• 2 marchewki
• pęczek natki pietruszki
• kostka naturalnego tofu lub 100 g innych strączków
• 1 – 2 łyżki kminu
• 1 ząbek czosnku
• kilka łyżek oliwy z oliwek
• sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 200° C (góra-dół). Ziemniaki, marchewkę pokrój w grube paski, kalafior rozdrobnij na różyczki. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia
i rozłóż na niej warzywa. Kawałek obok kawałka. Oddzielnie kalafior. Polej wszystko niewielką ilością oliwy z oliwek i delikatnie rozsmaruj, posyp solą i kminkiem.
Kalafior piecz około 30 minut, aż zrobi się miękki. Na 10 minut przed wyjęciem kalafiora wrzuć na blaszkę pokrojone w kostkę tofu. Pozostałe warzywa będą potrzebować jeszcze około 10-20 minut. Kalafior, tofu, drobno pokrojoną natkę pietruszki (zostaw trochę do posypania), pokrojony ząbek czosnku zblenduj na pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek i / lub wody. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pastę rozłóż na talerze, na środku robiąc dołek. Pozostałe warzywa wyjmij z piekarnika i ułóż na środku. Całość posyp świeżą pietruszką.

Lista zakupów