PASTA Z SOCZEWICY

 Pasta z soczewicy

 
Składniki: 
• 1 szklanka soczewicy czerwonej
• 2 cebule 
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
• ½ pęczka natki pietruszki lub koperku
• Po szczypcie: kminku, kolendry, pieprzu i soli
 
Wykonanie: 
Soczewicę ugotować w małej ilości wody, połączyć z drobno pokrojoną cebulą i przyprawami, gotować. Gdy woda wyparuje, dodać oliwę i ciągle mieszać żeby pasta nie przypaliła się. Dodać zieloną komponentę, wymieszać. Można użyć na ciepło do ugotowanej kaszy, ryżu czy ziemniaków lub po przestudzeniu do kanapek. 
Produkty: SOCZEWICA CZERWONA OFZ, OLIWY EXTRA VERGINE, KMINEK, KOLENDRA, PIEPRZ, SÓL i zestaw kanapkowo – drugodaniowy czyli np. ogórki, buraczki,