Pasztet z suszoną śliwką lub żurawiną

Przepis od:

Ewy Ługowskiej y z książki "Misa Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat"

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok 30 min

Czas pieczenia:

ok 50 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

• 200 g zielonej soczewicy
• 100 g kaszy jaglanej
• 50 g mąki ryżowej + trochę mąki do obsypania blaszki
• 1 średnia cebula
• 4 ząbki czosnku
• 20 suszonych śliwek
• 5 łyżek oleju rzepakowego + trochę oleju do posmarowania blaszki
• 1 łyżeczka pieprzu
• ½ łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka przyprawy garam masala
• 1 łyżeczka papryki wędzonej
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
• sól do smaku
• konfitura z żurawiny do posmarowania pasztetu (opcja)

Przygotowanie

1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, a po ugotowaniu przecedzamy.
2. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie do miękkości, w proporcji 1:2. Po ugotowaniu odstawimy ją pod przykryciem, żeby spęczniała.
3. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki kroimy w drobną kostkę. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki z wyjątkiem śliwek i blendujemy, aż
składniki się połączą i powstanie w miarę gładka masa.
4. Na koniec dodajemy śliwki i mieszamy łyżką. Na blaszkę (o wymiarach około 29×12 cm), posmarowaną olejem i obsypaną mąką, wykładamy masę. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
5. Wystudzony pasztet smarujemy konfiturą z żurawiny (opcjonalnie).

Lista zakupów