
Domowe pierogi z białą kiełbasą
Przepis od:
"Slow Life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój"
Zdjęcie:
j.w.
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
ok. 4 minut
Liczba porcji:
4
Składniki
Farsz:
- 1.5 kg białej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
Ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 1 jajko
- woda letnia do sklejania ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oliwy
Przygotowanie
Kiełbasę wyjmujemy z flaka i przekładamy do miski. Na maśle smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Wrzucamy do mięsa, dodajemy chrzan i doprawiamy solą i pieprzem, uważając na ilość, ponieważ biała kiełbasa jest zazwyczaj doskonale przyprawiona, trzeba to jedynie wydobyć. W misce wyrabiamy ciasto, przekładamy na stolnicę, wałkujemy i szklanką i wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek i formujemy zgrabne pierogi. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Od wypłynięcia gotujemy ok. 30 sekund. Wykładamy na talerz, polewamy oliwą lub roztopionym masłem z podsmażoną cebulką.
Opis
Pierogi z farszem z białej kiełbasy to ciekawa odmiana od wszystkich znanych nam pierogów. Niesamowite w smaku i banalnie proste.