Pierogi dyniowe

Przepis od:

Grzegorza Łapanowskiego

Zdjęcie:

Agnieszka Sochal

Czas przygotowania:

ok. 60 min + chłodzenie farszu w lodówce min. 5 godzin

Czas gotowania:

ok. 1 min od momentu wypłynięcia

Składniki

farsz:

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 270 g twarogu
  • 50 g sera grana padano
  • 2-3 cebule
  • 1 lub 2 jaja
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

ciasto na ok. 75 pierogów:

  • 450 g mąki
  • 22 g oleju
  • 330 g ciepłej wody zagotowanej, lekko przestudzonej
  • szczypta soli

dodatki:

  • 200 g masła
  • ½ pęczka szałwii

Przygotowanie

Dynię przekrojoną na pół umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut do pełnej miękkości i zarumienienia. Po ostudzeniu wyciągamy łyżką gniazda nasienne, a następnie wyciągamy cały miąższ. Cebulę drobno siekamy i smażymy na pozostałej oliwie na złoto, ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ją do dyni razem z twarogiem, startym serem grana padano, doprawiamy solą oraz pieprzem, a na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz schładzamy minimum 5 godzin w lodówce.

W misce zarabiamy ciasto na pierogi, wlewając stopniowo ciepłą wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Gdy ciasto będzie miało dość zwartą strukturę, wyrabiamy na gładko na stolnicy. Odkładamy pod przykryciem na kwadrans. Po tym czasie cienko wałkujemy, wycinamy krążki i nadziewamy obficie farszem dyniowym. Zalepiamy pierogi najładniej, jak potrafimy, odkładamy na blaszkę wysypaną warstwą mąki. Doprowadzamy do wrzenia garnek osolonej wody z kilkoma kroplami oleju. Wrzucamy pierogi, mieszamy energicznie, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok. 1 minutę od momentu, aż pierogi wypłyną.

W rondelku roztapiamy masło. Dorzucamy listki szałwii i na średnim ogniu smażymy, mieszając zawartością od czasu do czasu, przechylając zawartość rondelka na boki, aż masło nabierze złocistego koloru i będzie intensywnie pachniało szałwią i orzechami. Tak przygotowanym masłem polewamy ciepłe pierogi i podajemy na stół.

Lista zakupów