Pita z soczewicą oraz roślinną alternatywą mięsa z kurczaka

Przepis od:

Naturli

Zdjęcie:

Naturli

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki

90 g  chleba lub chlebka pita
150 g roślinnej alternatywy mięsa z kurczaka
25 g sałaty
50 ml roślinnej alternatywy śmietany
2 łyżki  posiekanego szczypiorku
30 g gotowanej soczewicy
garść pomidorków cherry
25 g ogórka
2 garści ulubionych kiełków

Przygotowanie

Usmaż roślinną alternatywę mięsa z kurczaka na patelni na średnim lub dużym ogniu przez 3–4 minuty, aż kawałki zmienią kolor na złoty.

Jeśli chcesz, możesz zgrillować chleb w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez minutę lub dwie, ważne jest, abyś miał/a na niego oko. Przed włożeniem do piekarnika dodaj trochę wody po obu stronach chleba, aby był bardziej miękki.

Podczas podgrzewania chleba opłucz sałatę, ogórki, kiełki i rozpocznij krojenie ogórka, a następnie krojenie pomidorków cherry na ćwiartki.

Następnie wymieszaj roślinną alternatywę śmietany i posiekany szczypiorek.

Wlej trochę sosu do chlebka, a następnie dodaj sałatę, kiełki i pomidory wraz z ogórkiem i gotowaną soczewicą. Powtarzaj proces, dopóki masz na to miejsce.

Na koniec ułóż warstwę roślinnej alternatywy mięsa z kurczaka, sosu i kiełków.

Lista zakupów

Roślinna alternatywa mięsa z kurczaka Naturli
Gramatura: 180 gram