PIŻE o kongresie BIOEXPO i planach na przyszłość

Trzy dni, sześć paneli tematycznych, blisko pięćdziesięciu ekspertów i ponad 300 słuchaczy. Kongres „BIOEXPO”, który odbywał się w dniach 8-10 października w PTAK WarsawExpo, jak co roku przyciągnął ekspertów, rolników, producentów, media oraz miłośników biożywności i ekologicznego podejścia do środowiska.

Wydarzenie dla branży i dla konsumentów

Tegoroczne panele dyskusyjne poświęcone były warunkom rozwoju i tendencjom na rynku BIO w Polsce, jego szansom, barierom oraz kanałom dystrybucji. Prelegenci opowiadali również o najnowszych badaniach, czystej etykiecie, a także jakości żywności ekologicznej. Sporą część Kongresu poświęcono rynkowi certyfikowanych kosmetyków naturalnych i najnowszym przepisom. Dodatkowo w ramach Kongresu odbyła się Konferencja Polskiej Izby Opakowań dedykowana tematyce opakowań biodegradowalnych. Szczególną uwagę w ramach Kongresu poświęcono zagadnieniom związanym z innowacyjnymi metodami promocji, aktualnymi trendami oraz dobrymi i sprawdzonymi praktykami. Obszerna część tegorocznego wydarzenia to Forum „BIOEXPO” poświęcone tematyce rolnictwa ekologicznego, wyzwaniom, jakie czekają produkcję rolną, a także zmianom w prawodawstwie dotyczącym tej części rolnictwa. Forum było współfinansowane przez Fundusze Promocji Produktów Rolno- Spożywczych: Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Partnerem strategicznym Kongresu był Bank BNP Paribas. „Te 3 dni Forum ≪BIOEXPO≫ pokazały, że warto mówić o żywności ekologicznej, edukować na jej temat oraz poszerzać wiedzę dotyczącą certyfikacji. Jako że Kongres to przede wszystkim wydarzenie branżowe, szczególną popularnością cieszyły się pierwsze dwa dni, a dokładnie panele ≪Chcę być na rynku eko≫ i ≪Tworzymy rynek eko≫, czyli Forum ≪BIOEXPO ≫. Podczas tych dwóch paneli eksperci z całej Polski dostarczyli producentom i rolnikom dokładnej wiedzy na temat biożywności i rolnictwa ekologicznego. Była to swoista wiedza w pigułce, z której naprawdę warto skorzystać. Sobotnia część forum poświęcona zdrowiu była pretekstem do rozmowy o działaniu żywności bio na nasz organizm i omówieniu nowych trendów w dietetyce. Jeżeli ktoś nie mógł wziąć udziału w Kongresie, to wybrane wystąpienia można obejrzeć w naszych mediach społecznościowych, na YouTube Jemy Eko i stronie internetowej www.jemyeko.com” – podsumowuje tegoroczną edycję Krystyna Radkowska, prezeska Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Rok 2021

Mimo trudnej sytuacji, z jaką aktualnie się mierzymy, Polska Izba Żywności Ekologicznej planuje na kolejny, 2021 rok szereg działań, które będą wspierać i promować polskich producentów. Od początku roku Izba planuje działania edukacyjne w Internecie. W czerwcu dla miłośników sportu, których wśród rolników i producentów ekożywności nie brakuje, odbędzie się Turniej BIOTytanow. Zwycięzca otrzyma puchar prezesa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Tegoroczna edycja planowana jest w województwie świętokrzyskim. Polskiej Izby Żywności Ekologicznej nie zabraknie też na Targach BIOEXPO 2021 (zaplanowane są na 30.09 – 2.10), których jest Partnerem Strategicznym. Podczas nich będzie okazja do wzięcia udziału w Polskim Forum Żywności Ekologicznej – w tym roku wyjątkowo organizatorzy oprócz paneli skierowanych do branży i konsumentów planują również część międzynarodową, która powstanie przy partnerstwie z IFOAM – Federacją Rolnictwa Ekologicznego. PIŻE stale wspiera oraz promuje polskich rolników i producentów ekożywności poprzez działania PR i kampanie promocyjne. Na 2021 również zaplanowana jest szeroka promocja w mediach społecznościowych, mediach ogólnopolskich oraz wśród partnerów. „Długo przygotowywaliśmy się do Targów BIOEXPO 2020 z uwagi na wyjątkową sytuację, jaka dzieje się na świecie. Nasze wątpliwości i obawy zostały rozwiane już pierwszego dnia targów, kiedy zobaczyliśmy profesjonalne podejście organizatora, wystawców i odwiedzających do względów bezpieczeństwa. Wielu naszych dostawców zdecydowało się w tym roku wystawić razem z nami, widząc potencjał rynku polskiego. Niewątpliwie wartością dodaną był KONGRES BIOEXPO organizowany z Polską Izbą Żywności Ekologicznej, który cieszył się dużym zainteresowaniem odwiedzających i mediów branżowych. Mimo trudnej sytuacji uważamy targi za udane i z niecierpliwością czekamy na przyszłą edycję” – mówi Katarzyna Linoż, Dyrektor ds. Marketingu i Nowych Produktów, Eko-Wital Sp. z o.o. Więcej informacji o żywności ekologicznej znajdziesz na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – www.jemyeko.com. Izba zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.

Krystyna Radkowska
Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej