Pizza dyniowo-kalafiorowa

Przepis od:

Katarzyny Jankowskiej z książki "Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin"

Zdjęcie:

Katarzyna Jankowska; "Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin"

Czas przygotowania:

15 min

Czas pieczenia:

65 min

Liczba porcji:

6

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

na ciasto:

  • upieczona dynia piżmowa 200 g
  • ugotowany kalafior 200 g
  • surowy kalafior 400 g
  • suszony tymianek
  • ostra papryka
  • sól himalajska drobna

na wierzch:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 młoda cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 szalotka
  • brokuł 200 g
  • świeża bazylia
  • oregano świeże lub suszone
  • 4 łyżki sosu pomidorowego

Przygotowanie

Ugotowany kalafior i pieczoną dynię bez skórki wkładamy do miski i blendujemy na mus. Dodajemy szczyptę tymianku, papryki i ⅓ łyżeczki soli, mieszamy. Dokładamy starty na grubych oczkach tarki surowy kalafior, doprawiamy solą do smaku. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji góra-dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy przygotowane ciasto i formujemy je w prostokąt o grubości 1 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut.

W tym czasie myjemy warzywa przeznaczone na wierzch pizzy, kroimy w plasterki. Różyczki brokułu gotujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, wyjmujemy, studzimy. Na upieczony spód pizzy wykładamy surowe warzywa, oprószamy je oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15–20 minut.

Podajemy po wystudzeniu z dodatkiem ugotowanego brokułu, świeżej bazylii i sosu.

Wskazówki:

Przygotowując ciasto na pizzę, możemy dodać 1 płaską łyżeczką agaru w proszku, wtedy spód po upieczeniu będzie wyższy i bardziej zwarty.

Warto wiedzieć:

Taka pizza to źródło potasu, wapnia, żelaza, magnezu, witamin; A, B3, B6, E, C, folianów i beta-karotenu.

Uwaga! Alergia

Pomidory i papryka mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na pyłki traw i lateks. U osób z alergią na pyłki chwastów może dojść do reakcji krzyżowych po spożyciu dyni.

 

Lista zakupów

Sos pomidorowy z warzywami bio La Selva
Gramatura: 340 gram