Placki z buraczanym sokiem

placki z buraczanym sokiem

Przepis od:

Iwony Zasuwy / “Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok”

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 15 min

Czas smażenia:

ok. 10 min (całość)

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki (6 sztuk)

  • 4 kopiaste łyżki kaszy jaglanej, ugotowanej na sypko 
  • świeżo wyciśnięty sok z buraka lub 4 łyżki zakwasu buraczanego
  • 1 jajko (opcjonalnie; lub 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej) 
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki (jeśli lubisz)
  • kilka liści sałaty
  • kilka szczypt mielonego kminku
  • kilka szczypt mielonej kolendry
  • sól i pieprz (do smaku)
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek (do przetarcia patelni)
  • sos czosnkowy 

Przygotowanie

W misce zmiksuj kaszę, jajko i skrobię z przyprawami, stopniowo dolewając sok z buraka do konsystencji średnio gęstej śmietany. Dorzuć część pokrojonej kolendry (resztę zostaw do posypania). Kładź na rozgrzanej i przetartej tłuszczem patelni po dużej łyżce masy, rozprowadzaj koliście. Po około minucie przewróć na drugą stronę. Placki smażą się błyskawicznie i świetnie smakują z sosem czosnkowym i zieleniną.

 

Lista zakupów



Kasza jaglana BIO Organic Farma Zdrowia
Gramatura: 500 gram

Idż do sklepu



Masło klarowane BIO Ghee Easy
Gramatura: 100 gram

Idż do sklepu

Polecane dla Ciebie