Poznaj zalety oleju kokosowego

Tłuszcze, które leczą

Olej kokosowy zawiera w swoim składzie głównie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie kwas laurynowy, które są bardzo łatwo trawione i wchłaniane przez organizm. Stosuje się je wspomagająco w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, zapaleniu trzustki, dróg żółciowych, celiakii, chorobach zapalnych jelit tj. choroba Leśniowskiego-Crohna.

Stosowane są w mieszankach dla niemowląt i wcześniaków zaspokajając ich duże zapotrzebowanie energetyczne. Dla sportowców olej kokosowy jest dobrym źródłem energii, oszczędza glukozę i aminokwasy, przyspiesza regenerację i zapobiega degradacji białka.

Ostatnie badania wskazują, że olej kokosowy może być pomocny z walce z miażdżycą i chorobami układu krążenia. Dodawany do diety w umiarkowanych ilościach podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwutleniające. Dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne zwiększają możliwości wykorzystania oleju w leczeniu chorób układu nerwowego, głównie epilepsji, choroby Alzheimera i Parkinsona.

Olej kokosowy na zgrabną sylwetkę

Większość badań potwierdza, że tłuszcz pozyskiwany z kokosa, zwiększa spoczynkową przemianę materii i dobowe wydatki energetyczne, powoduje niewielki spadek masy ciała oraz zawartości tkanki tłuszczowej w ciele. Zawarte w oleju kwasy tłuszczowe wpływają na wydzielanie hormonów żołądkowo-jelitowych, zmniejszając apetyt i ilość spożytych kalorii. Ponadto olej kokosowy w większości przekształcony zostaje w energię, dzięki czemu jego nadmiar nie jest magazynowany i odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. Sprzyja to utrzymaniu zgrabnej sylwetki i prawidłowej masy ciała. Przy jednoczesnym współdziałaniu wielu innych czynników związanych z prawidłowym stylem życia, tłuszcz kokosowy może być pomocny w leczeniu i zapobieganiu otyłości.

Niszczyciel bakterii, grzybów i wirusów

W medycynie tradycyjnej tłuszcz z kokosa stosowany jest jako środek antybakteryjny, przeciwgrzybiczy i antywirusowy. Rzadko występujący w przyrodzie kwas laurynowy niszczy błony komórkowe i strukturę mikroorganizmów, wspomagając walkę z drobnoustrojami. Wykazuje dużą aktywność w stosunku do licznych bakterii opornych na antybiotyki oraz trudnych do zniszczenia wirusów. Jest skuteczny w walce z pleśnią i grzybicą. Co więcej olej kokosowy, pomimo właściwości antybakteryjnych, nie wykazuje negatywnego działania na pożyteczną mikroflorę jelitową, a jedynie na potencjalnie patogenne bakterie.

Cudowny olej kokosowy

Wielu autorów publikuje również inne niezwykłe właściwości oleju kokosowego. Wymieniają wśród nich działanie antydepresyjne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, obniżające ciśnienie i zapobiegające osteoporozie. Niektóre badania wskazują na jego ochronne działanie na wątrobę oraz układ krążenia. Inne na pozytywny wpływ oleju kokosowego na wchłanianie witamin i składników mineralnych. Jednak bezsporne potwierdzenie wszystkich korzystnych efektów stosowania oleju kokosowego wymaga czasu i dalszych badań.

Olej kokosowy w kuchni i w łazience

Poza potencjalnym działaniem prozdrowotnym olej kokosowy swą popularność zawdzięcza powszechnemu użyciu jako doskonały, naturalny kosmetyk. Zimą sprawdza się jako balsam ochronny do ust, krem do rąk czy balsam do ciała. Stosowany jest do przygotowywania domowych peelingów, maseczek i odżywek. Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i kojące polecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej, atopowej, w łuszczycy i egzemie.