Sernik z makiem i karmelową polewą na morelowym spodzie

Przepis od:

Misy Mocy

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 35 min

Czas chłodzenia:

kilka godzin

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki

SPÓD:
• 200 g nerkowców
• 150 g moreli suszonych
MASA:
• 400g nerkowców moczonych przez noc w wodzie (min. 6 godzin)
• sok z 2 cytryn
• starta skórka z jednej cytryny
• łyżka oleju kokosowego
• łyżeczka sproszkowanej wanilii lub łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
• 2 łyżki ksylitolu lub więcej do smaku
• 30 g maku mielonego
POLEWA KARMELOWA:
• 150 g daktyli namoczonych we wrzątku
• 1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie

Spód: Nerkowce mielimy w kruszarce do lodu ( kruszarkę kupuje się w zestawie z blenderem). Do zmielonych orzechów dorzucamy morele i ponownie mielimy, aż
powstanie klejąca masa. Wkładamy do blaszki (u mnie 23 cm średnicy) i równomiernie ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki.

„Ser”: Z namoczonych nerkowców odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę z sokiem i skórką z cytryny, olejem kokosowym, ksylitolem oraz wanilią. Po zblendowaniu dodajemy mak i dokładnie mieszamy (łyżką). Wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.

Polewa: Aby zrobić polewę karmelową należy namoczyć we wrzątku daktyle. Chodzi o to, żeby zmiękły. Po około 15 minutach odsączyć (wodę można przelać do innego naczynia, będzie jeszcze potrzebna). Do daktyli dodajemy łyżkę masła orzechowego i blendujemy na gładką masę. Aby rozrzedzić karmel i nadać mu
aksamitną konsystencję należy dolać kilka łyżek wody odsączonej po moczeniu daktyli.
Na koniec wykładamy karmel na serową warstwę i rozprowadzamy po całości.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie!

Lista zakupów