
Czekoladowe kulki ze śliwką
Przepis od:
Misa Mocy
Zdjęcie:
Misa Mocy
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
20 min
Liczba porcji:
4
Składniki
- 200g orzechów laskowych
- 3 łyżki kakao + kakao do obtaczania
- 250g miękkich śliwek
- sok z 1,5 cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie
- Orzechy podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż delikatnie zbrązowieją i skórka zacznie odstawać. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozdrabniamy w kruszarce.
- Dodajemy kakao, sok z cytryny, skórkę z 1 cytryny i śliwki blendujemy na w miarę gładką masę.
- Przygotowujemy posypkę. Na jeden talerzyk wsypujemy 1-2 łyżki kakao, na drugi 1-2 łyżki wiórków kokosowych wymieszanych ze skórką cytryny.
- Z powstałej masy formujemy kulki, połowę obtaczamy w kakao, drugą połowę w wiórkach i skórce cytrynowej.
- Przechowujemy w lodówce.