Spring rolls z kimchi

Przepis od:

Old Friends Kimchi

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 25 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

 50 g papieru ryżowego

• 1 marchewka

pęczek świeżej kolendry

100 g Old Friends KIMCHI

• 1 mango

100 g kiełków mung

½ zielonego ogórka

100 g makaronu ryżowego

listki świeżej mięty

30 g fistaszków (orzechów arachidowych)

Sos fistaszkowy:

2 łyżki masła orzechowego

40 ml soku z limonki Eko Wital

90 ml wody

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka płatków chili

• 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego

Dressing miętowo- pomarańczowy:

sok z jednej pomarańczy

2 łyżki soku z limonki Eko Wital

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka drobno posiekanego chili

1 łyżeczka octu ryżowego

10 listków posiekanej mięty

Przygotowanie

Przygotowujemy sos fistaszkowy. Masło orzechowe rozcieramy z wodą, następnie dodajemy sok z limonki, sos sojowy, płatki chili i drobno posiekany imbir i całość dokładnie mieszamy.W drugiej miseczce przygotowujemy miętowo – pomarańczowy dressing, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Marchewkę, mango i ogórka kroimy w słupki (julienne). Kimchi odsączamy z soku i drobno siekamy. Przygotowujemy ciepłą wodę. Jeden listek papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 3 sekundy i układamy go na desce. Na nim układamy warzywa, kiełki mung, kimchi, mango, makaron ryżowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu oraz miętę i kolendrę. Zostawiamy po 3 cm z każdej strony, aby móc zawinąć sajgonkę. Na początku zawijamy boki do środka, następnie zawijamy w rulon. Postępujemy tak z każdą kolejną sajgonką. Gotowe podajemy z sosami, posypane fistaszkami oraz świeżą kolendrą.

Lista zakupów