Stir fry z kimchi i warzywami

Przepis od:

Grzegorza Łapanowskiego

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Czas gotowania:

ok. 15 min

Liczba porcji:

2

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szalotka
  •  2 ząbki czosnku
  • 100 g tofu
  • 4 pieczarki
  • 5 cm białej części pora
  • 5 cm marchewki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g kimchi Old friends Vegan BIO mild lub spicy
  • 400 g ugotowanego ryżu to ok. 150–200 g suchego
  • mała garść fistaszków
  • ew. szczypiorek, nori i prażona cebulka

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Szalotkę siekamy w zapałkę, podobnie por i marchewkę, czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na mocno rozgrzanej patelni na oleju smażymy osobno na złoty kolor tofu i pieczarki, następnie łączymy je, dodajemy szalotkę, a po chwili, marchew, por i czosnek, cały
czas mieszamy, aż warzywa lekko zmiękną.
Następnie dodajemy delikatnie przesiekane kimchi. Chwilę dusimy, dodajemy ryż i całość podgrzewamy.
Danie doprawiamy sosem sojowym, papryczką chili i szczypiorkiem.
Ryż podajemy posypany pieczonymi fistaszkami i prażoną cebulką.

Lista zakupów