Świąteczny hummus piernikowy

Przepis od:

Idy Kulawik veganbanda.pl

Zdjęcie:

Ida Kulawik veganbanda.pl

Czas przygotowania:

5 min

Czas wykonania:

ok. 15 min

Składniki

  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • cukier/ ksylitol/ erytrytol do smaku (u mnie 4 łyżki)

Przygotowanie

  1. Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S.
  2. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody.
  3. Dodać resztę składników i zblendować razem.

Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.

Lista zakupów