Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym

Przepis od:

Old Friends Kimchi

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Czas grillowania:

ok. 4 min z każdej strony

Składniki

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 2 duże brzoskwinie
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 gałązka rozmarynu

SOS BORÓWKOWY:

  • 200 g borówek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki octu
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 30 ml oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Paprykę, cukinię, brzoskwinię oraz kurczaka kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy posiekany rozmaryn. Zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Nabijamy składniki szaszłyków na patyczki. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony.

Czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy pozostałe składniki. Borówki rozgniatamy widelcem. Całość gotujemy około 5 minut, do uzyskania gęstej konsystencji.

Szaszłyki podajemy z sosem i szczypiorkiem.

Lista zakupów