Voelkel: pasja od pokoleń

Wywiad z Jurkiem Voelklem, jednym z dyrektorów zarządzających z firmie Voelkel, najmłodszym synem Stefana

Kiedy powstała firma Voelkel, jakie były początki?

Historia naszej firmy wytwarzającej naturalne soki zaczęła się 100 lat temu od realizacji marzenia Margaret i Karla Voelkel’ów. Powstawała wtedy idea upraw biodynamicznych, którą byli zafascynowani w poszukiwaniu miejsca jak najbliżej natury, osiedlili się w Höhbeck. Jest to region  północnych Niemiec, do dzisiaj pozostający z dala od konwencjonalnych upraw. Sposób życia i pracy w szacunku do człowieka i natury dał fundament idei firmy Voelkel – naturalnej produkcji soków, przestrzeganej do dzisiaj. 

Na początku Margaret i Karl mieli taką mobilną prasę do soków – Mostmax, z którą mogli się przemieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie, oferując świeże soki wyciskane na miejscu.  Ich syn Harm w 1940 roku przekształcił firmę z lokalnej w krajową. Oprócz jabłek, gruszek i owoców miękkich, zaczął przetwarzać w naturalne, smaczne soki, również warzywa.

Stefan Voelkel, wnuk pary założycielskiej, od początku lat 80. XX wieku wprowadził ofertę soków ekologicznych i w jakości Demeter – z upraw biodynamicznych. Dzisiaj jego synowie: Boris, Jacob, David I Jurek są czwartym pokoleniem pracującym w firmie Voelkel i zachowują tę samą pasję do uczciwego, zrównoważonego rolnictwa. 

Czy produkcja ekologiczna była od początku oczywistym wyborem?

Margaret i Karl Voelkel od początku traktowali swoją pracę jako przyczynienie się do ogólnego dobra – natury i zdrowia człowieka. W związku z tym niestosowali chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin. Zaczęli od uprawy owoców jagodowych, kilku rodzajów warzyw, sadów z jabłoniami i brzoskwiniami. To co wytworzyli dostarczali własnymi środkami transportu. Byli bardzo zaangażowani w biodynamiczne podejście do upraw, więc naprawdę stanowili wzorzec ekologicznego gospodarowania.  

Gdzie znajdują się uprawy potrzebnych surowców?

Naszym pierwszym wyborem są dostawcy krajowych owoców z regionu Dolnej Saksonii. Niektóre z naszych surowców pochodzą od sąsiedzkich partnerów uprawowych, na przykład rabarbar z Güstritz , a marchew z Gartow. Owoce egzotyczne, takie jak mango czy cytryny, kupujemy od rolników z regionu Morza Śródziemnego, Indii I Ameryki Północnej. Owoce uprawione są w optymalnych dla nich warunkach klimatycznych i oczywiście w jakości ekologicznej i/ lub biodynamicznej.

 Jaka jest różnica między uprawami ekologicznymi a biodynamicznymi?

Wytyczne dla upraw i gospodarstw Demeter są bardzo szczegółowe i mają bardzo wiele aspektów. Na potrzeby wywiadu chcielibyśmy wymienić kilka podstawowych. Gospodarstwa biodynamiczne muszą funkcjonować w obiegu zamkniętym, istnieć jako samodzielny byt na własnym utrzymaniu. Dotyczy to zawsze hodowli zwierząt. Liczba zwierząt musi być dostosowana do wielkości gospodarstwa i traktowana zgodnie z wymogami natury, nie tylko gatunku. Przynajmniej 2/3 paszy musi być jakości Demeter, a reszta ekologiczna. Jeśli to tylko możliwe,najlepiej żeby cała pasza pochodziła z danego gospodarstwa zgodnie z zasadą obiegu zamkniętego.

Demeter koncentruje się na optymalnym rozwoju roślin zamiast ochrony roślin z zewnątrz – zwalczanie chorób i szkodników. Nie są używane w ogóle syntetyczne środki zagrażające pszczołom.

Aby użyźnić glebę przygotowuje się biodynamiczne preparaty z ziół, minerałów i nawozu krowiego. Nawozi się tylko kompostem, nie bezpośrednio obornikiem. W ten sposób w długoterminowej perspektywie powstaje wiążąca dwutlenek węgla próchnica w opozycji do degradacji gleby w rolnictwie konwencjonalnym.

Gospodarstwa Demeter w dużej mierze uprawiają własne odmiany roślin wykorzystując własne nasiona. Powstałe w ten sposób rośliny w sposób naturalny przystosowują się do warunków. Odmiany hybrydowe w uprawie zbóż ani hodowle hybryd nie są dozwolone. To tworzy różnorodność.

Ocet jabłkowy to bardzo dobrze sprzedający się produkt. Proszę o informacje na temat jego wytwarzania.

Nasz ocet jabłkowy jest nadal wytwarzany według tradycyjnej receptury Karla i Margaret Voelkel’ów. Przeprowadzamy fermentację drożdżową soku ze świeżo wyciskanych jabłek pochodzących z biodynamicznego sadu. Następnie pozwalamy na fermentację octową. Gotowy niefiltrowany i niepasteryzowany ocet przelewamy do butelek. Jest mętny, ponieważ zawiera wszystkie naturalnie powstające podczas procesu składniki. 

Jakie są zalety kombuchy ze znaczkiem Demeter?

W naszej wytwórni naturalnych soków kombucha powstaje od 20 lat. Oprócz wersji oryginalnej mamy również owocowe, orzeźwiające rodzaje tego napoju np. miętowo – wiśniowa czy limonkowo – imbirowa. Wszystkie składniki wchodzące w skład kombuchy wytwarzane są wyłącznie ze składników biodynamicznych. Wyróżniają się szczególną jakością, ponieważ „pieczęć“ Demeter oznacza najwyższe standardy.

Przetwory z kiszonych warzyw to ważna pozycja w zdrowym sposobie odżywiania. Czy mają Państwo jakiś produkt „flagowy” czy też pomysły na wprowadzenie innych pozycji do oferty?

Wytwarzamy dużą różnorodność soków z wielką miłością do tego rzemiosła i entuzjazmem dla bogactwa przyrody. Nasz najbardziej popularny produkt – świeży sok z marchwi dostał właśnie wyróżnienie jako “Produkt Demeter 2019 Roku”.

Oferujemy klasykę taką jak sok pomidorowy czy sok z kiszonej kapusty, ale także różne kombinacje jak lekko pikantny sok z buraka z imbirem czy bardziej pikantne soki z mieszanych warzyw.

Popularne są teraz sokowe kuracje oczyszczające i oferujemy specjalny zestaw 6 soków warzywnych idealnych przy takiej formie głodówki. Jesteśmy otwarci na zapotrzebowanie związane ze zdrowym stylem życia naszych klientów, ale nadal będziemy robić to, co od początku robimy najlepiej: soki z owoców, warzyw liściastych i korzeniowych. 

Rozmawiała Agnieszka Kaniewska

Ekspert ds zdrowej żywności