Wegański majonez

Przepis od:

Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

3 min

Czas gotowania:

5 min

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki (na 1 słoiczek)

• ½ szklanki migdałów bez skórek
• ½ szklanki orzechów nerkowca
• ¼ szklanki oliwy z oliwek
• ¼ szklanki chłodnej wody
• 1 łyżka pasty tahini
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
• 1 łyżeczka mielonych nasion kuminu
• 3 łyżki napoju roślinnego bez cukru i aromatów (na przykład ryżowego)
• 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
• szczypta mielonego pieprzu

Przygotowanie

Umieść w blenderze wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Zmiksuj, a następnie wlej oliwę i ponownie zmiksuj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Lista zakupów