Wegański makowiec z orzechami i lukrem

Przepis od:

Misy Mocy misamocy.pl

Zdjęcie:

Misa Mocy misamocy.pl

Czas przygotowania:

ok. 40 min

Czas pieczenia:

40-50 minut

Rodzaj diety:

Wegański

Składniki

  • 200 g suchego maku mielonego
  • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały itd.)
  • 50 g mąki gryczanej białej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
  • ½ łyżeczka sody
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki wybranego oleju
  • wybrana substancja słodząca do smaku

Lukier:

  • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
  • sok z cytryny

Przygotowanie

1. Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, a mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku.

2. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki, o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Lukier:

Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto.

Uwagi:

Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

Lista zakupów