Wegański pasztet jaglany z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem

Przepis od:

Food Porn Vegan Style

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 30 min

Czas pieczenia:

50 min

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki (standardowa keksówka)

  • 2 szklanki ugotowanej dzień wcześniej kaszy jaglanej – 500 g, (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy – 300 g (ok. 200 g suchej)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60g)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5–8 krążków suszonych jabłek (1/2 szklanki posiekanych, ok. 25g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • karmelizowane plastry jabłek, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Grzejemy patelnię z oliwą. Siekamy cebulę i wyciskamy czosnek. Podsmażamy na patelni aż zmiękną, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę i sos sojowy, podsmażamy 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Siekamy suszone jabłka i przygotowujemy resztę składników. Nastawiamy piekarnik na 180° C.
Do średniej miski wrzucamy kaszę jaglaną, dodajemy podsmażane warzywa, mieszamy i miksujemy ręcznym blenderem (nie musi być na super gładko) następnie
dodajemy przyprawy, mąkę, płatki drożdżowe, posiekane jabłka i dokładnie wszystko rozrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ostygnięcia. Najlepiej jest przygotować pasztet wieczorem i pozwolić mu nabrać odpowiedniej konsystencji
przez noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet przechowujemy w lodówce do 5 dni, lub pokrojony na porcje i zawinięty w folię przechowujemy w zamrażarce
do 1 miesiąca. Bardzo fajnie smakuje w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami.

Lista zakupów