
Przepis od:
Anety i Jana Kuroniów
Zdjęcie:
j.w.
Czas przygotowania:
ok. 30 min
Czas pieczenia:
60 min + 60 min chłodzenia
Rodzaj diety:
Wegańska
Składniki
• 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie wylewaj wody)
• 3 łyżki oleju
• 6 liści laurowych
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 1 łyżka kuminu w ziarnach
• 2 cebule pokrojone w piórka
• sól, pieprz
• 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
• 2 duże marchewki starte
• ½ selera korzeniowego startego
• 2 pietruszki
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mielonych ziaren kolendry (ew. pieprzu ziołowego)
• 1 czubata łyżka pasty tahini
• 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
• 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
• pęczek natki pietruszki
• 10 łyżeczek mielonego lnu + 2/3 szklanki gorącej wody
• sól, pieprz
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do
lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, czosnek oraz kumin. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj. Dopraw
pozostałymi składnikami i duś do miękkości. Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania ciecierzycy. Połącz masę z odcedzoną ciecierzycą oraz pokrojoną natką pietruszki i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz dolać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem i posypanych bułką tartą foremek. Piecz mniej więcej
godzinę. Schłodź i wstaw do lodówki minimum na godzinę.
Porada: stara prawdą związaną z pasztetami jest fakt, że im więcej tłuszczu, tym bardziej są kremowe. W wersjach wegańskich jest podobnie. Dlatego jeśli nie trzymasz się sztywno liczby kalorii, to możesz dodać 2-3 łyżki oleju/oliwy