
Przepis od:
Grzegorza Łapanowskiego z książki "KIMCHI. Przepisy i przyjaciele"
Zdjęcie:
j.w.
Czas przygotowania:
ok. 10 min
Czas gotowania:
ok. 20 min
Rodzaj diety:
Wegetariański
Składniki
- 1 l wege bulionu
- 300 g Old Friends Kimchi
- ½ op. tofu pokrojonego w grubą kostkę
- 4 pieczarki lub boczniaki
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2 szalotki
- pęczek szczypiorku
- pęczek kolendry
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki uprażonego sezamu
Przygotowanie
Wystarczy kilka chwil, dwa składniki i gotowe. Dobry bulion i dobre kimchi. To takie proste. Wege kapuśniak jest świetny na każdą pogodę! Oczywiście smak można
podkręcać na dziesiątki sposobów. Można dodać czosnek lub imbir, szalotkę, grzyby, tofu i szczypior – jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, dodaj ugotowane
ziemniaki lub podawaj z ryżem. Kombinacji jest bez liku. A poniżej jedna z moich ulubionych wersji.
Na patelni lub w garnku przesmaż szalotkę, posiekaną w piórka, dodaj grzyby pokrojone w plasterki i poduś chwilę. Składniki podlej bulionem i dodaj grubo
pokrojone kimchi. Pogotuj 10 min. Dodaj tofu, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i pozostałe składniki. Dopraw do smaku solą i sosem sojowym. Czasami do
wypełnienia smaku dodaję też koncentrat pomidorowy, możesz dodać upieczone, posiekane pomidory.
Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem i świeżą kolendrą.