Wege kapuśniak z kimchi

Przepis od:

Grzegorza Łapanowskiego z książki "KIMCHI. Przepisy i przyjaciele"

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 10 min

Czas gotowania:

ok. 20 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

  • 1 l wege bulionu
  • 300 g Old Friends Kimchi
  •  ½ op. tofu pokrojonego w grubą kostkę
  • 4 pieczarki lub boczniaki
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 szalotki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek kolendry
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki uprażonego sezamu

Przygotowanie

Wystarczy kilka chwil, dwa składniki i gotowe. Dobry bulion i dobre kimchi. To takie proste. Wege kapuśniak jest świetny na każdą pogodę! Oczywiście smak można
podkręcać na dziesiątki sposobów. Można dodać czosnek lub imbir, szalotkę, grzyby, tofu i szczypior – jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, dodaj ugotowane
ziemniaki lub podawaj z ryżem. Kombinacji jest bez liku. A poniżej jedna z moich ulubionych wersji.

Na patelni lub w garnku przesmaż szalotkę, posiekaną w piórka, dodaj grzyby pokrojone w plasterki i poduś chwilę. Składniki podlej bulionem i dodaj grubo
pokrojone kimchi. Pogotuj 10 min. Dodaj tofu, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i pozostałe składniki. Dopraw do smaku solą i sosem sojowym. Czasami do
wypełnienia smaku dodaję też koncentrat pomidorowy, możesz dodać upieczone, posiekane pomidory.
Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem i świeżą kolendrą.

Lista zakupów