Wegetariański pasztet z marchewki z kuminem

Przepis z książki:

„Jajo. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej.” Kasi i Zosi Pilitowskich

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

ok. 40 min

Czas pieczenia:

30 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 400 g marchewki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka soczewicę, zalej 3 szklankami wody, lekko posól i gotuj, aż soczewica całkowicie się rozgotuje (ok. 15 minut). Przecedź ją przez sitko i odstaw. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż cebulę do lekkiego zezłocenia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do cebuli. Dodaj przyprawy, podsmaż je 5 minut, mieszając, a na koniec wsyp startą marchewkę. Mieszając od czasu do czasu, smaż wszystko, aż marchew zmięknie. Posól i popieprz do smaku. Masa powinna mieć intensywny korzenny smak. Odstaw do ostygnięcia. W misce roztłuc jajka, a następnie połącz z ostudzoną masą.

Przygotuj keksówkę o długości 25 cm. Wysmaruj ją olejem i posyp tartą bułką. Wlej do niej masę, postukaj, by uleciały bąbelki powietrza. Piecz 30 minut. Krój po całkowitym ostygnięciu. Świetnie smakuje z salsą paprykową lub jabłkową.

Lista zakupów